האם קרה לכם פעם שקיבלתם מתנה והתקשיתם לפתוח אותה???.

אם אתם הורים לילד שיש לו קושי בקשב ובריכוז בין אם אובחן או לא אובחן, אז התשובה היא כן!

הילד שלכם עם הפרעת הקשב והריכוז הוא המתנה שקיבלתם כשהוא נולד. נכון ברגע הראשון קשה להתייחס אליו כאל מתנה, בדרך כלל מתייחסים אליו כאל ילד עם הפרעת קשב וריכוז, רואים רק את הבעיה, את הקושי. ישנם קשיים בלימודים, מצבי רוח משתנים בעיות חברתיות  ועוד ועוד. אני מציעה להיזכר מה עוד יש בתוך המתנה – הילד שלכם, מלבד “ההפרעה”.

מחקרים רבים הוכיחו שלילדים ובני נוער עם הפרעת קשב וריכוז יש אישיות מיוחדת, הם ילדים מיוחדים. הם ניחנו ב:

  • דמיון ויצירתיות גבוהה – הם “חושבים מחוץ לקופסה” ומביאים דרך שונה להסתכל על העולם. היצירתיות שלהם באה לידי ביטוי בתחומים רבים והם עושים שימוש באומנות כדרך לפתרון בעיות.
  • חיוניות / ויטליות – אפשר להסתכל על אותם ילדים המכונים היפראקטיביים ואימפולסיביים כעל ילדים בעלי אנרגיות גבוהות. אפשר לנתב ולתעל את האנרגיות שלהם למקום שישמשו ככוח מול האתגרים שעומדים בפניהם. הילדים בעלי ההפרעה מפריעים כאשר הם נדרשים לעסוק בנושאים שלא מעניינים אותם. בחרו להם מסלולים שיש בהם עניין ומיקוד כמו אומנויות לחימה שונות, דרמה, חוגי אומנות, רכיבה על סוסים, חוג בעלי חיים ועוד. אותן פעילויות מאפשרות לימוד של עמידה בגבולות, התמודדות עם משמעת עצמית, התמודדות עם בעיות רגשיות, משפרות בטחון עצמי ומפתחות אחריות. אימפולסיביות איננה תמיד תכונה שלילית. אימפולסיביות גם דוחפת ליוזמות חדשות, ליצירת קשרים עם אנשים לא מוכרים, להתחלת למידה של נושאים חדשים וגילוי חוויות חדשות.
  • אינטליגנציה גבוהה – רבים מהילדים בעלי הפרעת קשב וריכוז ניחנו ביכולת אינטלקטואלית גבוהה והם מעל הממוצע של הילדים בני גילם. אלו אותם הילדים שהמורים תמיד יטענו שיש להם פוטנציאל אבל הם עצלנים, לא רוצים וכדומה.
  • אינטליגנציה רגשית – הם בעלי יכולת אמפתית והבנת האחר בסביבתם. יש להם יכולת אבחנה בניואנסים דקים שקורים סביבם.
  • אינטואיציה – רבים שאובחנו כבעלי הפרעת קשב וריכוז מחדדים מאד את האינטואיציה שלהם, בהתבגרותם זה יכול להיות מוסב ליכולת גבוהה בתקשורת עם אנשים אחרים.
  • רגישות גבוהה – רבים מהילדים שמתמודדים עם קשיים בקשב ובריכוז הם בעלי תכונה מולדת – טמפרמנט שנקראת רגישות גבוהה ((Highly Sensitive Child, שהיא זו שיוצרת את המוסחות.

. אני מציעה לא להתקבע על ההגדרה: “הפרעה”, היא תוקעת ומקבעת ובאיזשהו מקום אף מסירה את האחריות, כלומר “אין לי מה לעשות יש לי הפרעה”, “זה גדול עלי” ,”אין לי ברירה צריך לקבל את הגזירה”. ידוע לכולנו שלמילים ולמחשבות יש כוח השפעה – הן יכולות ליצור מציאות. אני מציעה הסתכלות אחרת על הבעיה, הייתי הסתכלות מזווית ראיה שונה. הילד איננו ילד עם “הפרעה” הוא ילד מיוחד. הילד הוא כמו יהלום גולמי שצריך רק ללטש אותו וכל תכונות היהלום יבואו לידי ביטוי. זה לא אומר שאין קושי, למי אין קושי? כן צריך למצוא דרכים אפקטיביות כדי לעזור לו להתמודד עם הקושי. האתגר שלנו כהורים להתמקד בנקודות החוזק, במה שהילד מצטיין, ולפתח את הכישורים שלו וללמד אותו להשתמש בהם.

הנה סיפור קצר וחכם שמחזק את הנאמר: אינדיאני זקן ישב עם נכדו וסיפר לו שבתוך כל אדם שוכנים שני זאבים וביניהם מתנהלת מלחמה מתמשכת , שאינה נפסקת לעולם.

הזאב האחד הוא זאב הרוע , הכעס, הכאב, התסכול, הקנאה וצרות העין, העצב, העלבון, חוסר ההערכה עצמית. הזאב השני הוא האהבה, הקבלה, החמלה, החיוך, האושר, התקווה, התמיכה, הצחוק, ההצלחה, השמחה.

שאל הנכד: ואיזה זאב מנצח במלחמה, סבא? ענה הסב: זה שאתה מאכיל אותו.

“תאכילו” את ילדכם ואת עצמכם במחשבות “מזינות”, חבל לפספס ולדכא את כל המתנות של ילדכם. העצה הטובה ביותר שאני יכולה להציע לכם היא:

שנו את המיקוד מתיקון הקושי – לבניית החוזק!.

Share This