הפרעת קשב וריכוז מהי?
על מנת להצליח, יש להתמקד בטווח הארוך.
אפשר לדמות את הפרעת הקשב והריכוז ל- תמנון, כמו שהתמנון שולח זרועות, כך גם הפרעת הקשב והריכוז שולחת זרועות למישורים ורבדים רבים של החיים. הקשיים הרבים באים לידי ביטוי בהקשרים לימודיים, רגשיים, התנהגותיים, חברתיים ועוד.
ה – DSM (ספר האבחנות הפסיכיאטריות האמריקאי), מבחין בין הפרעת קשב וריכוז ללא היפראקטיביות – ADD, לבין הפרעת קשב וריכוז עם היפראקטיביות – ADHD. הסימפטומים של ההפרעה ע”פ ה – DSM הם:
- קושי בארגון פעילויות ומטלות, ואי יכולת להשלים משימות (שעורי בית, עבודות).
- קושי להישאר בקשב וריכוז בזמן משחק או ביצוע מטלה.
- נטייה למוסחות ע”י גירויים חיצוניים ופנימיים.
- קושי בהבנה ובמעקב אחר הוראות,
- שכחה ואיבוד חפצים הקשורים למשימות (עפרונות, ספרים, מחברות וכדומה).
- קושי והימנעות ממאמץ מנטאלי ממושך.
- חוסר דיוק ואי שימת לב לפרטים.
הסימפטומים הקשורים להיפר אקטיביות:
- התנהגות תזזיתית, כמו מנוע הפועל ללא הפסק.
- קושי לשבת על כיסא ללא תנועה, הנעת ידיים ורגליים בחוסר שקט.
- קושי להשתתף במשחקים בדרך נינוחה ושקטה.
- בכיתה, עוזב את מקומו מידי פעם.
סימנים הקשורים לאימפולסיביות:
- בחברה, מתפרץ ומפריע לאחרים (בשיחה, במשחק וכדומה).
- חסר סבלנות כשעליו לחכות לתורו.
- עונה תשובה לפני סיום השאלה.
האבחנה של ה – DSM גורסת שצריכים להיות 6 סימפטומים לפחות אשר מתקיימים חצי שנה ואותם סימפטומים גורמים לבעיות בשתי מסגרות לפחות (בי”ס, בית, עבודה וכדומה).
שני המקורות העיקריים לקושי בקשב וריכוז הם:
- מקור רגשי
- מקור נוירולוגי.
1.המקור הרגשי כולל קשיים כמו:
דימוי עצמי נמוך – כשהילד מנותק מהיכולות והכוחות שלו והוא אינו מאמין שהוא מסוגל להצליח, הוא חושב על עצמו שאיננו שווה…
בעיות התנהגות – לילד יש קושי בקבלת מרות, אינו מסתדר עם דמויות סמכות (הורה, מורה) הילד חסר גבולות, פעמים רבות מצטרף לחבורת ילדים שליליים, לעתים התנהגותו אלימה בתוך המשפחה ומחוץ למשפחה. שתיית אלכוהול ושימוש בסמים ותתכן גם “החלקה” לעולם הפשע.
קשיים חברתיים – הילד מבלה את רוב זמנו בבית, ללא חברים. בבי”ס הוא מוצא את עצמו בודד ומבודד. כשהוא בחברה, לרוב הוא לא מקבל את כללי המשחק. רב הרבה עם החברים. לפעמים חבריו לועגים ומעליבים אותו.
חוסר יציבות רגשית – הילד חווה התפרצויות כעס רבות. שינויים קיצוניים במצב הרוח. קשה לו לקבל ולהסתגל לשינויים. הוא נעלב ונפגע בקלות.
פחד, חרדה וטראומה – מחקרים מראים ש כ – 25% מבין הילדים עם קושי בקשב וריכוז וכ- 50% מהבוגרים סובלים מהפרעת חרדה כלשהי.
הערכה עצמית נמוכה – הילד משווה את עצמו לחבריו, לאחיו, מכריו ומרגיש תמיד נחות מהם. שהם תלמידים יותר טובים. חברים יותר טובים, אהובים יותר ובכלל שווים יותר.
דחיינות – אצל הילד הדחיין שומעים לרוב את המשפטים: “לא עכשיו… אחר כך… מחר… עוד מעט… אחרי הטלביזיה, מחשב …. דוחה כל דבר עד לרגע האחרון.
חרדת מבחנים – הילד לחוץ מאד לפני כל בחינה, קשה לו להתרכז בבחינה עצמה. הוא התכונן ויודע את החומר אולם נכשל כל פעם.
אלו הם הסימפטומים הרגשיים ,שמתחבאים” בתוך הקושי בקשב ובריכוז. הקשיים הרגשיים הם מאד קריטיים, כל עוד הם קיימים, קשה מאד להיות קשוב ומרוכז.
2.המקור הנוירולוגי:
המוח הוא מערכת כימית חשמלית, להבדיל ממערכת חשמלית רגילה המוח פועל על תדרים. לצורך למידה וקשב המוח ישתמש בתדר גבוה – גלי בתא ( 13 –35 פולסים בשנייה )
במצב של רגיעה השימוש הוא בתדר נמוך יותר – גלי אלפא (8 – 13 ” ” )
לצורך שינה, משתמש המוח בגלים יותר נמוכים – גלי תטא (4 – 8 ” ” )
מה קורה כשיש קושי בקשב ובריכוז? יש מיעוט בגלים בעלי תדר גבוה, גלי ביתא המשמשים ללמידה וקשב, ויש עלייה בגלים בעלי תדר נמוך יותר, גלי אלפא המשמשים לרגיעה. אותם הילדים חסרי השקט, שמתנועעים ומפטפטים כל הזמן (המכונים היפראקטיביים), מנסים בדרך אינטואיטיבית מתוך תחושה פנימית להעלות את התדר במוח לתדר גבוה יותר שיאפשר להם ריכוז.
בהרבה מקרים השורש לקושי הנוירולוגי בקשב וריכוז הוא חוסר השלמת ההתפתחות התנועתית, כלומר חוסר בשלות של המוח ולא באמת לקות אורגנית. ידוע שהמוח הוא גמיש והוא ממשיך להתפתח בעזרת תנועה. מחקרים חדשים מראים שחלק גדול של המוח נכנס לפעולה בזמן פעילות פיזית הרבה יותר מאשר בזמן ישיבה ללא מעש.
אפשר לעזור למוח להתפתח, להעלות ולהוריד תדרים, לווסת ביניהם. אפשר גם לעורר את המוח כשהוא עייף, וכל זה בעזרת תנועה. תנועה שמותאמת ועונה על הצרכים הספציפיים של כל אחד ואחד. תנועה שעוצבה במיוחד כדי להגביר את הקשב והריכוז ולהפעיל את מגוון התפקודים הקוגניטיביים.